Samenwerking over de grens: Havenfusie moet snel een vervolg krijgen

Samenwerking over de grens: Havenfusie moet snel een vervolg krijgen


SAS VAN GENT – De havenfusie Zeeland-Gent moet snel een vervolg krijgen met één arbeids- en zakencentrum voor grensoverschrijdende samenwerking.

Dat is de conclusie van een D66-symposium dinsdagavond in het Industrieel Museum in Sas van Gent. Het éne centrum voor grensoverschrijdende samenwerking moet zich, aldus provinciaal D66-fractievoorzitter Ton Veraart, richten op Vlaams-Nederlandse arbeidsbemiddeling. En minstens zo belangrijk: grensarbeiders moeten er worden geholpen een weg te vinden in het doolhof aan verschillende regelingen.

In Nederland is daar al een voorbeeld van, op de grens van het Zuid-Limburgse Kerkrade en het Duitse Herzogenrath. Een gemeenschappelijk zakencentrum is daar ingericht. Twee coördinatoren van dit businesscenter waren dinsdagavond in Sas van Gent, Patricia Kruytzer en Cor Chudy. ,,Tegenwoordig kun je zogenaamd wel alles op internet vinden, maar niets gaat boven persoonlijke advisering”, verklaarden zij de meerwaarde van het centrum.

Specialisten

Verschillen in regelgeving zullen er altijd blijven, maakten beide Limburgers zich geen illusie, maar je kunt mensen wel zo goed mogelijk begeleiden als ze over de grens gaan werken. Het samenwerkingsverband in Kerkrade-Herzogenrath heeft specialisten in huis, van arbeidsbemiddelaars tot gespecialiseerde juristen.

Eén grensover­schrij­dend centrum voor werknemers en bedrijven is de volgende stap.

Ton Veraart,, fractievoorzitter D66 Zeeland

Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen, eerder een fervent pleitbezorger van de Zeeuws-Gentse havenfusie, ontpopte zich in Sas van Gent ook als een groot voorstander van zo’n grensoverschrijdend arbeids- en zakencentrum. Hij noemde zelfs al een locatie: het vroegere gemeentehuis van Sas van Gent waarin het havenfusiebedrijf North Sea Port officieel de hoofdzetel heeft. Het in 2017 gesloopte douanekantoor op de grens van Sas van Gent-Zelzate was volgens hem nog een mooiere plek geweest.

‘Alle deuren open’

In Zeeland en de Belgische provincies Oost- en West-Vlaanderen zijn al wel al grensinfopunten. Ronald de Back van het Zeeuws-Vlaams Werkservicepunt in Terneuzen merkte daar in Sas van Gent over op dat die te versnipperd zijn. ,,We moeten net als in Kerkrade en Herzogenrath toe naar centralisatie”, aldus De Back. ,,Dan kun je werknemers en bedrijven veel beter helpen.”

Het klonk D66-voorman Veraart als muziek in de oren. ,,Als grote bedrijven als Dow en ArcelorMittal over de grens willen samenwerken, gaan alle deuren open. Ook de havenfusie was snel geregeld. De oprichting van zo’n grensoverschrijdend centrum vraagt waarschijnlijk meer inzet, maar het mooie ervan is dat alle bedrijven, ook kleinere, ervan kunnen profiteren.”

Bron: PZC